Trăim într-o lume modernă, cu provocări complexe și presiuni constante. Uneori, răspunsul corpului nostru la aceste stresuri poate fi subtil și misterios, manifestându-se în moduri pe care nu le înțelegem imediat.
Unul dintre aceste răspunsuri poate fi simțit chiar în centrul pieptului nostru, acolo unde inima noastră bate și pompează viața în fiecare celulă a corpului.
Dar ce se întâmplă când acele bătăi devin prea puternice, prea rapide sau chiar se opresc pentru o clipă? Și mai important, cum putem distinge între un semn al unei afecțiuni cardiace și unul al anxietății?
Hai să explorăm împreună această intersecție dintre inimă și emoții și să descoperim adevărul despre palpitațiile cardiace cauzate de anxietate.
Cum se simt palpitațiile cardiace cauzate de anxietate si ce anume le declanseaza?
Palpitațiile cardiace se simt ca și cum inima ta ar bate puternic, ar alerga sau ar omite o bătaie. Când ai o palpitație, poți simți cum îți bate inima în piept sau in gat, asa cum se mai spune popular la noi.
In ultimii ani din ce in ce mai mulți oameni experimentează palpitații cardiace cauzate de anxietate, asa cum observam si noi la unii dintre pacientii care vin la cabinetul CardioSuport, clinica de cardiologie Timisoara dr. Adrian Volcescu.
Mai precis, pacientii nu sufera de o boala de inima propriu-zisa, ci mai degraba li se declanșează răspunsul firesc al corpului de „luptă sau fugă” ca parte a sistemului nervos autonom. Iar când cineva se simte neliniștit într-o situație, sistemul nervos intervine imediat, mărindu-i ritmul cardiac pentru a-l ajuta sa faca fata situatiei de amenintare.
Asa ajungem sa simtim palpitatii ce au ca sursa anxietatea si nu o boala de inima clasica, asa cum sunt cele caracterizate printr-o problema de natura cardiovasculara.
Cat de intalnite sunt palpitațiile cauzate de anxietate?
Anxietatea este cea mai comună cauză de palpitații in afara de bolile care au ca sursa reala o problemă cardiacă. Este foarte comun să ai momente de anxietate, mai ales în situații stresante, care din pacate sunt din ce in ce mai frecvente in viata noastra cotidiana.
E suficient sa ai un deadline presant la job, un interviu de angajare, sa fii nevoiti sa sustii un discurs public sau sa te confrunti cu o teama sau chiar o fobie de anumite lucruri. De cele mai multe ori, aceste sentimente de anxietate și palpitații dispar rapid, imediat ce iesi din starea de tensiune care le-a generat.
Dacă insa aceste stari raman pentru perioade lungi, vorbește cu un medic. Este posibil să ai o tulburare mai grava a inimii sau sa dezvolti niste atacuri de panica repetate, iar tratamentul poate ajuta la ameliorarea simtomelor si chiar la disparitia lor complete in timp.
La Cardiosuport poti face programare cu usurinta la un medic cardiolog Timisoara pentru consultatie si investigatiile necesare.
Sunt periculoase este palpitațiile cardiace?
Deși palpitațiile cardiace pot crea panica, majoritatea nu pun probleme serioase daca sunt cauzate de anxietate. Acestea de obicei dispar după ce situația care provoacă anxietatea trece.
Mai rar, palpitațiile cardiace pot fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave, cum ar fi aritmia (ritm cardiac anormal), fibrilația atrială, miocardita, inflamația mușchilor inimii din cauza unei infecții virale, probleme tiroidiene, inclusiv hipertiroidism sau probleme structurale în inimă, cum ar fi boala valvelor.
Aici putem privi chiar invers problema, intrucat acest tip de palpitații cardiace mai degraba cauzeaza ele anxietate decat sa fie o consecinta directa a acesteia. Dacă ai palpitații împreună cu dureri în piept, dificultăți de respirație, amețeli sau confuzie, caută ajutor medical imediat pentru a investiga in detaliu problema.
Medicii cardiologi vor efectua teste pentru a exclude alte afecțiuni înainte de a diagnostica palpitațiile cardiace si a stabili cauza. La CardioSuport, cabinet cardiologie Timisoara, medicii iti vor asculta intai inima si cel mai probabil te vor întreba despre medicamentele actuale pe care le iei, despre consumul de cofeină sau alcool si posibil despre istoricul medical al familiei, inclusiv probleme de ritm cardiac și tulburări de anxietate.
De asemenea, iti vor recomanda investigatii specifice in functie de caz, pentru a se asigura ca orice boala este identificata in mod corect si tratata ulterior corespunzator.
In ce consta tratamentul palpitatiilor?
Dacă in urma investigatiilor rezulta ca palpitațiile cardiace sunt cauzate de anxietate, tratamentul poate consta in medicamente de calmare sau anti antidepresive.
Exista si multe variante de medicamente bazate pe ingrediente naturale, asa ca in functie de severitatea simptomelor tale pot reprezenta si acestea o optiune pe langa cele chimice.
O alta recomandare ar putea fi psihoterapia. Discutiile periodice cu un medic psiholog te pot ajuta sa depasesti temerile sau perioadele stresante, reducand treptat simptomele pana la vindecarea complete.
De asemenea, iti pot fi recomandate diferite tehnici pentru a ajuta la reducerea anxietatii. Acestea includ diminuarea stresului si reevaluarea programului cotidian, exercitii fizice si de respiratie, un somn mai calitativ si meditatia.
Daca insa concluzia este ca palpitatiile sunt cauzate de o boala a inimii, vei primi cel mai probabil tratament medicamentos si vei fi tinut sub monitorizare cu recurenta stabilita de medicul care te ingrijeste.
In functie de severitate, pot fi necesare si alte investigatii sau procedure medicale, stabilite de la caz la caz.
Poti preveni palpitațiile cardiace și anxietatea? Cum traiesti cu ele pe termen lung?
S-ar putea să nu poți preveni complet palpitațiile cardiace cauzate de anxietate, dar poți reduce cât de des se întâmplă și cât de severe sunt.
În primul rând, acordă atenție factorilor tăi declanșatori, pentru a-ti da seama ce anume le activeaza si daca poti indeparta cauza. Apoi, fa un plan pentru a vedea ce actiuni poti lua pentru a diminua anxietatea resimtita in aceste situații.
Cum spuneam si mai sus, tehnicile de relaxare, medicamentele și terapia pot ajuta toate la prevenirea episoadelor viitoare. De asemenea, nu ezita sa ceri ajutor specializat de cate ori este cazul.
Desi uneori avem tendinta de a ne autodiagnostica, exista riscul sa luam o boala grava de inima drept anxietate si sa nu o tratam la timp, asa cum se poate intampla si reversul monedei.
Mai exact, putem sa ne alarmam excesiv pentru niste palpitatii cauzate de anxietate si sa ne deterioram si mai mult starea, in loc sa cerem un consult specializat si un diagnostic corect.
In procesul de vindecare e nevoie de perseverenta, asa ca fii dispus sa investesti timp si rabdare in terapie, indiferent de tipul acesteia. Monitorizarea evolutiei cu un medic este cheia succesului.
Te asteptam la CardioSuport unde echipa noastra are multa experienta in acest domeniu si te poate ajuta pe termen lung. Multa sanatate!