Exista modele de bijuterii care nu se vor demoda niciodata – siragurile de perle sau inelele simple cu diamant, de pilda – insa sezon dupa sezon se nasc noi trenduri, care prind mai mult sau mai putin in randul publicului.
Colierele choker erau cunoscute prin anii ’90 ca fiind cele mai extravagante accesorii si, bineinteles, acestea isi fac simtita prezenta si in noile tendinte.
De pe podium pana pe covorul rosu, ne-a fost foarte clar ca acestea vor domina in acest sezon, mai ales ca exista atat de multe moduri jucause de a le adopta in tinutele noastre, incat ne va fi aproape imposibil sa le evitam.
Cum arata colierele choker?
Colierele choker reprezinta diverse panglici, bucati de material sau lantisoare cu sau fara anumite insertii stralucitoare sau pandantive, care se prind strans in jurul gatului.
Acestea se gasesc intr-o mare varietate de forme, culori si grosimi si pot avantaja atat un gat mai gros, cat si gaturile lungi si subtiri. Poate parea greu de crezut, dar un mic accesoriu poate schimba complet orice tinuta.
Iar chokerele, revenind in moda dupa mai bine de 30 de ani, dau intregului outfit un aer vintage extrem de atragator si simplu de asortat.
De fapt, corect ar fi sa subliniem faptul ca acestea nu au fost inventate in anii ’90, atunci cand au cunoscut perioada maxima de inflorire, ci cu mult timp in urma, fiind accesorii extrem de populare in numeroase culturi de-a lungul istoriei.
Iata o scurta istorie despre aceste accesorii vintage
Daca esti nascuta inainte de anul 1990 sigur le stii, sunt acele coliere la baza gatului, care au avut un moment de intensa popularitate in anii respectivi.
Insa, istoria colierului choker dateaza de multe mii de ani, incepand cu primele civilizatii ale lumii (Imperiul Sumerian in Mesopotamia si Egiptul Antic). Femeile obisnuiau sa poarte bijuterii pe zonele corpului care aveau nevoie de protectie: gat, cap, brate si glezne.
Se credea ca pe langa protectie, aceste bijuterii ofereau si puteri speciale.
Revenind catre timpuri mai apropiate prezentului, in timpul Revolutiei Franceze (1798), femeile purtau panglici rosii stranse in jurul gatului pentru a aduce un omagiu celor ucisi de ghilotina.
Acestea au fost mai apoi purtate la baluri organizate pentru familiile victimelor ucise in acest mod. Petrecerile devenisera atat de populare, incat unii oameni minteau ca aveau rude ucise doar pentru a primi o invitatie la bal.
Incepand cu anii 1800, chokerele au inceput sa fie purtate de familiile nobile din epoca victoriana. Alexandra, printesa de Wales (1844-1925) purta adesea astfel de coliere pentru a acoperi o cicatrice de pe gat. In scurt timp, doamnele bogate au inceput sa o copieze, purtand la randul sau cate un choker dama.
Catre jumatatea secolului, chokerele au inceput sa aiba o conotatie perversa, fiind asociate cu prostitutia. Acest lucru poate fi observat de exemplu in pictura lui Manet, „Olympia” (1863), ce infatiseaza o prostituata purtand o panglica in jurul gatului.
In jurul anilor 1940, chokerele au inceput sa fie infrumusetate cu diverse podoabe, precum catifea, dantela, perle si diamante. Aceste reinterpretari de lux ale colierului erau adesea facute la comanda, in functie de circumferinta gatului purtatoarei.
In moda anilor ’90 au revenit cu un mare boom fiind asociate, in functie de formele pe care le luau, fie cu curentul minimalist, fie cu cel gotic.
Multe dintre purtatoarele lui cu siguranta nu ii cunosc istoria, dar, pana la urma, ce mai conteaza atat timp cat suntem in pas cu moda? Ce transmiti prin purtarea unui choker astazi nu mai corespunde cu ce ai fi transmis acum cateva decenii sau secole.
Probabil de aceea a devenit un must-have al sezonului. Intra si tu pe VeeShop.ro si completeaza-ti colectia cu cele mai frumoase modele!