Înmormântări pe Luna: O Investiție Costisitoare cu Implicații Profunde

Când NASA a încercat să se întoarcă pe Lună pentru prima dată în jumătate de secol pe 8 ianuarie, nu a pus în pericol doar cele 108 milioane de dolari destinați dezvoltării și echipamentului.

Comunitatea americană nativă Navajo a avut obiecții față de o încărcătură neobișnuită la bordul aterizatorului Peregrine (care a revenit în atmosferă săptămâna trecută). Acesta transporta rămășițele umane, inclusiv cele ale celebrului autor de science fiction Arthur C. Clarke. Această misiune a permis și indivizilor să-și trimită obiectele de păstrare pe Lună, contra unei taxe.

Pe măsură ce explorarea spațiului devine din ce în ce mai privată și comercială, acum puteți trimite obiectele dumneavoastră dragi pe Lună. Dar care sunt implicațiile etice și legale ale acestui lucru?

Luna: Deschisă pentru Afaceri

Astrobotic, o companie americană, deține aterizatorul Peregrine, de aproximativ dimensiunea unei mașini mici. Din păcate, a întâmpinat probleme cu combustibilul la scurt timp după lansarea sa cu o rachetă Vulcan Centaur de la Cape Canaveral.

La bord se aflau „cutii de amintiri”, un concept dezvoltat în colaborare cu compania globală de transport DHL.

În baza acestui aranjament, oricine poate trimite o pachet de 2,5 pe 5 centimetri pe suprafața lunară, contra unei sume mai mici de 500 de dolari, cu anumite restricții privind conținutul pachetului.

Astrobotic, înființată în 2007 și cu sediul în Pittsburgh, Pennsylvania, este una dintre mai multe companii americane care oferă servicii comerciale de transport lunar pentru NASA, facilitând livrarea de instrumente științifice din șase țări și numeroase echipe de cercetare.

În mod surprinzător, trimiterea cenușii în spațiu nu este o noutate pe zborurile suborbitale și orbitale terestre.

Două companii americane, Celestis și Elysium Space, au oferit astfel de servicii începând de la câteva mii de dolari. Această practică este bine acceptată, chiar și de către astronauți care au călătorit în spațiu.

Cu toate acestea, o înmormântare lunară (da, poate fi achiziționată) este mult mai costisitoare, având un preț de aproximativ 13.000 de dolari.

Lansările de încărcături comerciale de pe teritoriul SUA necesită aprobare, în primul rând din considerente de siguranță, securitate națională și politică externă.

Dacă Peregrine ar fi avut succes, ar fi marcat prima înmormântare lunară comercială, reprezentând teritorii neexplorate pe măsură ce explorarea spațiului se extinde către alte corpuri cerești, deși această problemă a mai fost ridicată în trecut.

Cu douăzeci de ani în urmă, NASA a fost criticată de către Națiunea Navajo când a transportat cenușa lui Eugene Shoemaker pe Lună cu ajutorul sondei Lunar Prospector. Similar multor culturi indigene, Navajo consideră Luna sfântă și se opune folosirii sale ca loc de amintire.

Cu toate acestea, NASA a indicat în timpul unei conferințe de presă că nu avea control asupra încărcăturii Peregrine, subliniind diviziunea dintre întreprinderea comercială și legea spațială internațională.

O altă preocupare o reprezintă regulamentele variabile din diferite țări cu privire la manipularea, amplasarea și transportul rămășițelor umane, cu potențial de extindere în spațiu. De exemplu, în Germania, cenușa trebuie înmormântată într-un cimitir.

Odată cu accelerarea privatizării spațiului, complexitateaetică și legală crește.

Deși Tratatul Spațiului Cosmic desemnează spațiul ca „provincie a întregii umanități” și interzice aproprierile naționale, acesta nu abordează acțiunile companiilor private și ale indivizilor.

Acordurile Artemis recent semnate, implicate în 32 de țări, extind protecția la locuri lunare de importanță istorică. Cu toate acestea, aceste garanții se aplică exclusiv guvernelor, nu misiunilor comerciale.

Nici o entitate nu deține Luna sau orice alt corp ceresc pentru a acorda drepturi de înmormântare.

Tratatul impune statelor să autorizeze și să supravegheze activitățile spațiale, cerând „considerație corespunzătoare” pentru interesele altor state.

Mai multe țări au legi spațiale care le permit să respingă încărcăturile care nu sunt în interesul lor național, inclusiv Indonezia și Noua Zeelandă.

Statele care nu au astfel de dispoziții, cum ar fi Australia și SUA, ar putea fi nevoite să ia în considerare extinderea cadrului lor legal pentru a ține pasul cu apariția activităților comerciale în domenii tradițional controlate de guverne.

Unde Trasăm Linia?

Orbita Pământului este deja aglomerată cu sateliți defecti și, mai departe, găsim obiecte precum Tesla lui Elon Musk.

Sonde spațiale au fost trimise pe alte corpuri cerești, inclusiv Lună, Marte, Titan și Venus, deși multe dintre acestea ar putea avea o semnificație istorică sau culturală, potrivit arheologului spațial Alice Gorman.

De exemplu, astronauții Apollo au lăsat mementouri oficiale, cum ar fi o placă care marchează primii pași ai omului pe suprafața lunară. Unii au lăsat și obiecte personale, cum ar fi fotografii de familie încadrate, ca Charles Duke de la Apollo 16.

Cu toate acestea, trimiterea unei șuvițe de păr sau a cenușii unui animal de companie pe Lună ar putea să nu îndeplinească criteriile de importanță culturală sau istorică.

Provocarea constă în stabilirea limitelor pe măsură ce ne aventurăm în cosmos și explorăm peisajele altor lumi.

Nu putem opri progresul întreprinderilor spațiale private, nici nu ar trebui să o facem.

Cu toate acestea, misiunea eșuată cu cenușa și încărcăturile de vanitate subliniază teritoriile neexplorate în dezvoltarea cadrului legal și etic pentru susținerea activităților comerciale.

Carol Oliver, Profesor în Comunicare Științifică și Astrobiologie, UNSW Sydney.

Acest articol a fost republicat din The Conversation sub o licență Creative Commons. Citiți articolul original.